SAĞLIK

Gluten Hassasiyetinin 9 Belirtisi ve Tedavisi

Glüten hassasiyeti genellikle sessiz bir katil gibi görülür, çünkü çoğunlukla bu rahatsızlığa sahip insanlar daha ne olduğunu bile bilmeden vücutlarında kronik hasara yol açabilir.

Belki de bu hastalığın en kötü kısmı, insanların glütene karşı hassasiyetleri olduğunun farkında bile olmamalarıdır.

İşte glüten hassasiyetinin farkına varmanız ve kendinizi güvene almanız için bu rahatsızlığın dokuz belirtisi:

Glüten hassasiyeti nedir?

Çölyak hastalığı, ya da glüten hassasiyeti, vücudun buğday, çavdar ve tahıllarda bulunan glüten proteinleriyle başa çıkamamasıdır.

Vücudunuz besinleri olması gerektiği gibi sindirmediği için ince bağırsakta iltihaplanmaya yol açabilir.

Glüten hassasiyeti bir trend mi?

Son yıllarda glüten hassasiyetinin artmasıyla, glütensiz yiyecekler yemenin yalnızca bir trendden oluşup oluşmadığını sorgulayanlar da vardır.

Glüten hassasiyeti gerçekten de oldukça ciddi bir mesele olmasının yanı sıra, insanların gidip düzgün testler yaptırmaktansa kendi kendilerine tanı koyup glütenli ürünleri sindiremedikleri kanısına vardıkları da yapılan araştırmalarla ortaya konulmuştur.

Önümüzdeki yıllarda glütensiz yiyeceklerin satışında bir düşüş beklenmektedir.

Glüten hassasiyetinin en önemli 9 belirtisi

1. Sindirim sisteminizdeki sorunlar

Glüten hassasiyetinin en yaygın belirtileri ishal, kabızlık ve gaz sorunudur.

İnsanlar bu sorunları başka hastalıklarla bağdaştırabilirler, bu yüzden de glütene karşı hassas oldukları gerçeğini göz ardı ederler. Hastalara aynı zamanda Hassas Bağırsak Sendromu da yanlış bir şekilde konulabilir.

Yapılan çalışmalara göre şu an dünya nüfusunun %10-15’i Hassas Bağırsak Sendromu rahatsızlığına sahiptir. Tabi bu yanlış tanı koymanın sonucunda glüten hassasiyeti olanlar gerek tedaviyi almaz ve bu da sorunun artmasına sebep olur.

2. Açıklanamayan kilo değişiklikleri

Glüten hassasiyeti net bir açıklaması olmayan kilo kaybı ya da kilo alımına yol açabilir.

Bu durum hücrelerde gerçekleşen iltihap ve metabolik hastalıklardan kaynaklanabilir. Mesela; bağırsak duvarınız aşındığında, kendinizi kötü hissedersiniz ve iştahınız kapanır, bu da kilo kaybına yol açar.

3. Açıklanamayan baş ağrıları

Çoğu tanısı konulmamış glüten hassasiyeti hastalarının baş ağrılarından şikâyet ettiğini biliyor muydunuz?

Bunlar genellikle “yanlış” yiyecekleri yedikten 30-60 dakika sonra ortaya çıkar. Yediklerinizin etkilerine dikkat edin!

4. Hormonsal hastalıklar

Glüten hassasiyeti ile hormonsal hastalıklar arasında doğrudan bir ilişki vardır. Bunlar kendilerini düzensiz adet dönemleri, ani kilo değişimleri, adet öncesi sendromu ve uyku bozuklukları olarak gösterirler.

Eğer sorunun glüten hassasiyeti olduğu anlaşıldıysa, bu durum ergenlik çağını, hamileliği ve menopoz dönemini kötüleştirebilir. Ve bu belirtilerin kadınlar arasında sık görüldüğünü söylemeye gerek bile yoktur.

5. Merkezi sinir sistemi sorunları

Glüten hassasiyeti bağırsakların iltihaplanması ve aşınması sonucunda ortaya çıkar. Bunun da bir sonucu olarak glüten hassasiyetinin belirtileri arasında odaklanma, depresyon, anksiyete, uykusuzluk ve yorgunluk sorunları bulunur. Glüten hassasiyetine sahip olanlar sık sık rahatsızlık nöbetleri ve odaklanma sorunlarından şikâyet ederler.

Yapılan bir çalışmanın sonuçlarına göre, glüten hassasiyeti olan insanlar genellikle migrenden şikayetçilerdir. Baş ağrılarının sebepleri çok eşitli olabilir.

Daha önceden bahsettiğimiz gibi, eğer sorun glüten hassasiyetinden kaynaklanıyorsa, baş ağrıları vücudunuzun kabul etmediği bir besini yemenizden yaklaşık bir saat sonra başlayacaktır.

6. Cilt ve tırnaklar

Cilt sorunları doğrudan glüten hassasiyeti ile bağdaştırılabilir. Ellerinizde, göğsünüzde, yüzünüzde, kalçanızda, dirseklerinizde ve saç çizginizde kaşıntılı döküntüler oluyor mu?

Bu belirtiler genelde egzama ya da sedef hastalığı olarak görülüyor ama aynı zamanda çölyak hastalığı da olabilir. Bunun başka bir belirtisi de kırılgan tırnaklardır.

Glütensiz bir diyet uygulanarak bu belirtiler bir yıl içinde ortadan kaldırılabilir.

7. Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluk (DEHB)

Glüten hassasiyetiyle bağdaştırılabilecek hastalıklardan biri de dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğudur.

Yayınlanan raporlara göre DEHB ve çölyak hastalığı arasındaki bağlantı çok güçlüdür. Glüten hassasiyeti tanısı konulmayan çocuk ve yetişkinlerin DEHB’e sahip olmaları riskleri genel nüfustan daha yüksektir.

8. Diş problemleri

Glüten hassasiyeti söz konusu olduğunda, gerekli minerallerin bağırsaklar tarafından emilmesinde sorun yaşanır.

Bu aynı zamanda kalsiyum için de geçerlidir. Bu da haliyle dişlerinizde aşırı hassas diş minesi, çukur ve yara gibi sorunlara yol açabilir.

Eğer dişlerinize iyi bakıyorsanız ama yine de sorun yaşıyorsanız, sebebi glüten hassasiyeti olabilir.

9. Demir eksikliği

Demir eksikliği vücuttaki demir depolarının olması gerektiği şekilde dolu olmaması anlamına gelir. Bu da bağırsakların emilimini sağladığı demirle bağlantılıdır.

Bu yüzden tedavi edilmeyen çölyak hastalığı hem çocuklarda hem yetişkinlerde demir ve vitamin eksikliğine yol açabilir.

Glüten hassasiyeti nasıl tedavi edilir?

Öncelikle test yaptırmalısınız. Doktorunuz ya kan örneği alacak ya da mide içi muayenesi yaparak ince bağırsağınızdan örnek alacaktır.

Muayeneden önce yanlış sonuçlardan kaçınmak için yediklerinizde glüten olmasına dikkat etmelisiniz.

Diyetinizden glüteni çıkarın. İçinde glüten barındıran besinler şunlardır: Buğday, çavdar, bulgur, un ve daha birçok besin maddesi. Her zaman ürün içeriklerini kontrol etmeyi unutmayın.

0 0 oylar
Article Rating
Abone
Bildir

0 Yorum
Beğenilenler
En Yeniler Eskiler
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları göster
Başa dön tuşu