DİKKAT! BU BELİRTİLER VARSA GİZLİ ŞEKER OLABİLİRSİNİZ!
Sürekli tatlı yeme isteği duyan, açlık atakları yaşayan, uyuklama, aşırı terleme ve halsizlik şikayetleri olanlar dikkat! Gizli şeker hastası olabilirsiniz.
Son yıllarda gizli şeker hastalığından endişe duyanların sayısı arttı. Gayrettepe Florence Nightingale Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Sait Gönen, gizli şekerin ne olduğunu, nasıl belirti verdiğini ve tedavi yöntemlerini şöyle sıraladı:
GİZLİ ŞEKER BELİRTİLERİ NELERDİR, NE YAPILMALIDIR?
– Gizli şeker, kalpdamar hastalıkları için normal bireylere göre artmış risk demektir.
– Bu bireyler sağlıklı beslenme, egzersiz ve kilo verme yoluyla diyabet riskini azaltabilir.
– Fazla kilolular, birinci derece akrabalarında diyabet olanlar, hipertansiyonu olanlar, kan yağları yüksek olanlar, sigara içenler, gebelik diyabeti geçirenler, 4 kilo üzeri çocuk doğuran kadınlar ve 40 yaş üzeri olanlar risk altındadır.
– Devamlı tatlı yeme isteği, açlık atakları, gündüz uyuklamaları, terlemede artış, halsizlik, aşırı sinirlilik, yorgunluk, genel psikolojik durumda değişiklik gizli şeker belirtileri olabilir.
– Çikolata, helva, pasta, kek, börek, çörek, hazır meyve suyu, bisküvi, bal, reçel, pekmez gibi yüksek kalorili, yüksek yağ ve glukoz içeren besinlerden uzak durulmalı. Sebze, meyve, protein ve yağ içeren gıdalar dengeli tüketilmelidir. Yağ olarak az miktarda zeytinyağı tercih edilmeli, hayvansal yağlar kısıtlı tüketilmelidir.
YÜKLEME TESTİ YAPILMASI ŞART
Gizli şeker tanısında sadece açlık ve tokluk kan şekeri düzeyine bakılması yeterli değil. Şeker yükleme testi de yapılması gerekiyor. Şekerli su içildikten sonra 2. saatte ölçülen değer 200 mg/dl üzeri ise kişi gizli değil, alenen şeker hastası olmuş demektir. Gizli şeker aşamasında hasta önerilere uyar, kilo verirse normale dönebilir.