PÜF NOKTASI

Dut Yaprağının Mucizevi Faydaları

Dut yaprağı en az dut meyvesi kadar sağlık açısında önemli faydaları olan bir yapraktır. Dut yapraklarının kaynatılarak elde edilen çayı bir çok hastalığın tedavisinde kullanılır.

Dut yaprağı çayının yapılması dışında da çeşitli kullanım alanları bulunuyor. Bunlara bir göz atalım. Dutun sağlığa olan faydalarını hepimiz duymuşuzdur.. Dut yaprağı kolestrol düşürme özelliğinden, kan şekerini düzenlemeye, kilo vermeye kadar çok amaçlı kullanılabilecek bir bitkidir. Dut yaprağının tüm bu vasıflarından yararlanmak için dut yaprağı çayı demleyebilir, dut yaprağı sarması yapabilir ve yahut salatalarınıza dut yaprağı ekleyebilirsiniz.

Dut Yaprağının Faydaları Hakkında?

Dut meyvesinin ateş düşürmedeki rolü herkes tarafından bilinir. Aynı özelliği dut yaprağında da bulunmaktadır. Dut yaprağı kalp sağlığını olumlu yönde etkileyen maddeler barındıran bir yapraktır. Kalp hastalıkları için alıç yaprağı ile birlikte kullanılması tavsiye edilir. Bronşit, boğaz hastalıkları ve kuru öksürük gibi rahatsızlıkların tedavisinde kullanımı mevcuttur. Aynı zamanda idrar söktürücüdür ve özellikle beyaz dutun yapraklarından elde edilen çayın kan şekerini düzenleyici özelliği vardır.

Dut yaprağı ile hazırlanan çay egzama tedavisinde de kullanılır. Karaciğer hastalıklarının tedavisinde günde 3 bardak dut yaprağı çayı içilmesi tavsiye edilir. Günde 2 bardak dut yaprağı çayı içmek vücuda zindelik ve direnç sağlar. Yapılan araştırmalara göre dut yaprağından elde edilen özütün fil hastalığına karşı şifalı olduğu gözlemlenmiştir. Ayrıca diş ağrılarına karşı gargara yapılarak kullanıldığında ağrıları giderici özelliğe sahiptir. Dut yaprağı çayının bir önemli özelliği de rahatlatıcı etkiye sahip olmasıdır. Zihnin ve bedenin gevşemesinde yardımcıdır. 2013 yılında “BioMed Research International” tıp dergisinde yayımlanan bilimsel çalışmaya göre, üç ay boyunca günde üç kez 280 gram dut yaprağı tozu verilen hastaların trigliserid ve LDL kolesterol düzeylerinde ciddi anlamda düşüş tespit edilmiştir.

The Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition (Klinik Biyokimya ve Beslenme Dergisi)’nde 2010 yılında yayımlanan bir çalışmada, üç ay boyunca günde üç kez katılımcılara 12 miligram dut yaprağı ekstresinin verilmesiyle de benzer sonuçlar elde edilmiştir. Her iki araştırmada da dut yaprağının düzenli tüketilmesinin kolesterol ve trigliserid düşürücü etki gösterdiği belirlenmiştir.

The American Diabetes Association (Amerikan Diyabet Derneği), dut yapraklarının tip 2 diyabet tedavisi için kan şekeri seviyesini düşürebileceğini bildiriyor. The U.S. Department of Agriculture (ABD Tarım Bakanlığı)’na göre,beyaz dut yaprakları boğaz ağrısı, göz enfeksiyonu ve soğuk algınlığının tedavisi için kullanılabilir.

Dut yaprağı çayı nasıl demlenir?

Malzemeler:

2 yemek kaşığı kurutulmuş dut yaprağı, 1 litre su
Dut yaprağı çayı hazırlanışı: 1 litre kaynamış olan suyun içerisinde 2 yemek kaşığı kurutulmuş dut yaprağı konulur. Bu şekilde yaklaşık 2 saat demlenmeye bırakılır. Demleme işlemi bittikten sonra çayınızı süzün ve gün içerisinde bu çayı aralıklarla içerek tüketin. Özellikle yemeklerden önce içildiğinde fayda sağlamaktadır.

Dut yaprağı nasıl yenir?

İlkbaharda, dut yaprakları henüz taze iken toplayın. Buna çok dikkat etmeli. Zira, Herbalist Steve Brill “Identifying and Harvesting Edible and Medicinal Plants in Wild (and Not So Wild) Places.” isimli bitki sözlüğü kitabında, olgunlaşmış dut yapraklarının zehirli ve zararlı olduğunu, artık yenilemeyeceğini bildiriyor. Yaprakları muslukta iyice yıkayın. Ardından tencereye su koyun içine yaprakları atıp 20 dk kaynatın. Suyunu boşaltıp, pişmiş yaprakları kağıt havlu ile kurulayın. Yaprakları marul doğrar gibi doğrayıp salatalarınıza ekleyin.

0 0 oylar
Article Rating
Abone
Bildir

0 Yorum
Beğenilenler
En Yeniler Eskiler
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları göster
Başa dön tuşu