HABERLER

Tiroid Hakkında Bilmediğimiz Herşey Bu Yazımızda..

Tiroid rahatsızlıkları nüfusun büyük bir kesiminde, özellikle de vücutlarındaki hormon dengesi devamlı değiştiğinden kadınlarda çok görülür. Bir çok farklı hastalığın nedeni tiroid bezlerine bağlanır. Bu hastalıkların hepsinin etkili tedavileri olmasına rağmen, hastalar bazı durumlarda, bu rahatsızlıkları kronik bir şekilde çekerler. Bu durum insanın günlük yaşantısını zorlaştırır, ruh halini olumsuz yönde etkiler.

Şunu hatırlatmak isteriz ki, her hastalığa karşı asıl gerekli olan, sağlam bir irade ve enerjidir. Doğru, ilaçlar sağlığımızı eski haline getirmede büyük rol oynar. Ancak, hastalığın üstesinden gelmek için biraz da olsa güç ve enerji zorunludur.

Tiroid bezleri ne işe yarar?

Tiroid bezlerinin temel fonksiyonları, bir takım hormonları salgılamaktır. Bu hormonlar, metabolizmayı düzene sokan, üreme sistemini fonksiyonel kılan ve çocukluk döneminde büyümeyi destekleyen tiroksin ve trliyodotironindir. Çocukların öğle uykusu uyuması, bu hormonların düzgün biçimde salgılanması için sıklıkla önerilir. İşte bu yüzden, çocuk gelişiminde uyku, temel etkenlerden biridir.

Bu nedenle, tiroid bezleri belli başlı fizyolojik fonksiyonlara köprü görevi görür. Tiroid, küçük bir kelebeğe benzeyen, 25 gram ağırlığında bir bezdir. Boğazın alt kısmında bulunur, ve vücuttaki en büyük endokrin bezidir. Çok sayıda folekülden meydana gelir. Ne zaman tiroid bezlerimizde bir sorun olsa, bu değişim vücudumuzun bir çok kısmını ve fonksiyonunu etkiler. Kadınlarda tiroid rahatsızlığı oranı, erkeklerinkinden 8 kat daha fazladır. Özellikle hamilelik dönemi ve sonrasında baş gösteren bu hastalığın tedavisi, bir çok durumda güvenli ve kolay bir şekilde yapılabilmektedir.

Başlıca tiroid hastalıkları

Tiroid bezi de, beyinde bulunan, hipofiz adlı başka bir salgı bezi tarafından kontrol edilir. Hipofiz, tiroidi tetikleyen hormonları salgılar. Tiroid bezinde bir fazlalık veya eksiklik olması, hipofiz bezine bağlıdır.

Tiroid yetmezliği

Kanda yeteri kadar tiroid hormonu olmadığında, vücudun metabolizması yavaşlar, bundan kaynaklı tiroid yetmezliği meydana gelir.

Nedenleri

Tiroid yetmezliğinin en yaygın nedeni tiroiditis, diğer adıyla tiroid bezi iltihabıdır. Bu ayrıca, Hashimoto hastalığı olarak da bilinir. Bu hastalıkta, bağışıklık sistemi, tiroid bezi salgılarını vücuda zararlı bir madde olarak algılar ve beyaz kan hücreleriyle bu hormonları yok eder. Buna cevap olarak, düzeni sağlamak için, tiroid bezi daha fazla hormon salgılamaya başlar. Sonunda bu yoğun çalışma, tiroid bezinin büyümesine neden olur. Bu hastalık sırasında boynumuzda oluşan şişliğin de nedeni budur.

Belirtileri

Halsizlik, Kilo almak, Düzensiz adet kanamaları, Üşüme, Kas ağrısı, Hassas ve dökülen saçlar,

Tedavisi

Tiroid yetmezliği tedavisinde kullanılan bir çok etkili ilaç vardır. Ayrıca, uygun bir diyet ile, iyot tüketiminizi arttırabilirsiniz.

Tiroid aşırılığı

Hipertiroidizm, tiroid bezinin çok fazla hormon salgılaması hastalığıdır. Metabolizma hızı artar, vücut dengesizleşir. En bilindik sebebi, 20 ile 40’lı yaşlar arasında ortaya çıkabilen Graves hastalığıdır. Ayrıca bazı ilaçlar da bu hastalığa yol açabilmektedir. Boyunda, ”sıcak nodül” adı verilen yumru ve kütleler oluşabilir.

Belirtileri:

Halsizlik. Kilo kaybı. Asabiyet. Sıcak basması, terleme. Düzensiz adet kanamaları. Sık tuvalete çıkma.

Tedavisi:

Bazı durumlarda, yüksek ateş görülen ve çok daha tehlikeli olan tiroid krizleri yaşıyor olabilirsiniz. Bu yüzden tüm belirtilere dikkat edilmelidir. En uygun tedaviyi belirtiler doğrultusunda doktorunuz uygulayacaktır. Ama biz yine de, düzgün bir diyet öneriyoruz.

Tiroid Nodülleri

Bu da, tiroid bezi çevresinde oluşan bezeler ve kütleler şeklinde seyreden, başka bir tiroid hastalığıdır. İyi huylu veya kanser olup olmadığı, ancak muayene sonrasında anlaşılabilir.

Hamilelik sırasında tiroid hastalıkları

Hamilelik döneminde tiroid hastalıklarının meydana gelmesi oldukça yaygındır. Bu durumu göz ardı etmemelisiniz, zira bu bebeğinizin de sağlığını etkileyebilir. Ama tedavi her zaman etkilidir. Olası problemleri ortadan kaldırabilmek adına düzenli kontrol yapılması önemlidir. Ayrıca, hamileliğiniz sırasında kendi kendinize tedavi uygulamaya çalışmayın. Bir çok ilaç, sizde ve bebeğinizde ciddi hastalıklara yol açabilir.

Tiroid muayenesi

Doktorunuz, hastalığınızın cinsini semptomlara bakarak ve bir kaç rutin muayene ile belirleyecektir.

El ile muayene ( bu esnada yutkunmanız istenecektir). Deri ve göz muayenesi.
Ağırlık ve vücut sıcaklığı. Kan tahlili. Tiroid ultrasonu.

Uzun lafın kısası, tiroid hastalıklarının tedavisi kolay ve etkilidir. Çoğu durumda çabucak çözülebildiği gibi, ömür boyu yakanızı bırakmayacak kronik bir durumla da karşı karşıya olabilirsiniz. Yine de makul bir yaşam kalitesi sağlamak mümkün. Yeteri kadar dinlenmeyle ve yediklerinize dikkat ederek sağlıklı bir yaşam sürdürmek sizin elinizde. Tiroid hormonlarının düzgün çalışması için, uyku da çok gereklidir.

0 0 oylar
Article Rating
Abone
Bildir

0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları göster
Başa dön tuşu