PÜF NOKTASI

Keten Tohumunun Saymakla Bitmeyen Yararları

Doğada tespit edilen her bitkinin kuşkusuz bir yaratılış sebebi var. Kiminin yaprağı, kiminin çiçeği, kiminin özü çoğu derde derman olmaktadır. Günümüzde sonsuz hastalık amacıyla kullanmakta bulunduğumuz ilaçlar içerisine de konulmakta olan bitkiler doğru şekillerde kullanıldıklarında tek başına ya da başka bitkilerle de beraber çoğu hastalığa yararlı olmaktadırlar.



Keten Tohumunun Saymakla Bitmeyen Yararları:

Mesela keten tohumunun yararlarını saymakla bitiremeyiz. İlk ve en mühimi olarak bağışıklık sistemini güçlendirdiğini söyleyebiliriz. Bağırsakları da yumuşatmakta olan keten tohumu kabızlığa çözüm olmanın yanı sıra başka bütün mide ve bağırsak problemlerinin yaşanmamasını sağlamaktadır. Kemik kuvvetlenmesi amacıyla de gerektiğince etkili olan tohum yardımıyla bilhassa bayanların menopoz dönemlerindeki şikâyetlerinin gerektiğince aza inmesi sağlanmaktadır. Yüksek tansiyonu ve kolesterol rahatsızlığı tespit edilen bireylerin değerlerinin çok yükselmelerinden ötürü tabiatın ahatsızlıkların önüne bu tabiat harikası ürünle geçilerek hastalar rahat soluk alabilmektedir. Kan şekerinin dengelenmesinde, sinir düzeneğinin ve hafızanın kuvvetlenmesinde, konsantrasyon bozukluğunda, ilgi dağınıklığında, ruhsal bozukluklarda da gerektiğince etkili olmaktadır.

Keten Tohumu Ne İşe Yarar?



Ağız amacıyla bütün sorunlara karşıda keten tohumu gargara olarak ta kullanılabilmektedir. Haricen de uygulanabilmekte olan bitki yara ve egzamalarda da büyük yarar sağlamaktadır. Sedef hastalığına a büyük oranda yarar sağlayarak, nasırlar üstünde de korkusuzca kullanılabilmektedir. Genellikle kış aylarında solunum yolu rahatsızlığına bağlı olarak yaşanan çoğu rahatsızlığa ve bunun yanı sıra öksürüğü de keserek hastaların rahat soluk almalarını sağlamaktadır. Keten tohumunun birçok faydaları bulunmaktadır. Keten tohumunun faydaları saymakla bitmez. Çok özel bir tadı ya da kokusu bulunmayan keten tohumu kavrulması ile değişik bir tada sahip olmaktadır. Tohum şeklinde tüketmeyi tercih eden şahıslar ise iyice çiğnemeleri gerekmektedir. Bayanlar mutfaklarında toza durumuna getirilmiş olan keten tohumunu bulundurduklarında hem lezzetli hem de sıhhatli yemekleri sevdiklerine yedireceklerdir. Salata ve yoğurtların üzerlerine, fırında oluşturulan hamur işlerine, pilav ve çorbalara bütün tatlı ve tuzlularda kolaylıkla kullanılabilmektedir

Keten Tohumu Nasıl Tüketilir?

Keten tohumu bilhassa balığın bedene sağlamakta bulunduğu omega 3 ü gerçekleştiren tek besindir. Beslenme eksperleri ve hekimler bu hususta keten tohumunu çoğu ile önermektedirler. Vücudun üretemediği ve kesinlikle dışardan alabilmek mecburiyetinde bulunduğu, N-3 yağ asitlerinin kesinlikle dışarıdan alınması gerektiği amacıyla keten tohumu gibi yararlı olan bitkilere talep artmış durumdadır. Yüksek miktarda doymamış yağ asitlerine sahip olan keten tohumu az oranda doymuş yağ seviyesine sahiptir. Potasyum ve lif yönünden da varlıklı olan bitki, magnezyum, demir, çinko ve bakır gibi başka vitaminlere de az miktarda da olsa sahiptir. Aktarlardan kolaylıkla erişebileceğiniz keten tohumunun yararları çok yüksek, fiyatı ise bir o kadar uygundur. Yalnıza gram usulü alarak evlerinizde ister yemeklerinizde dilerseniz tek başına kullanacağınız keten tohumu yardımıyla sıhhatli ve istenilen kilolarda bedene ve her daim zehir gibi çalışan bir beyine sahip olacağınızı katiyen unutmamanız gerekmektedir. Keten tohumu kolesterolü düşürür, felç, kanser, unutkanlığı önler, bağırsakları çalıştırır ve temizler. Bunlar keten tohumunun yararlarından bazıları. Uzmanlar, sıvı şeklinde, salataların üstüne serpiştirilerek ya da günde bir çorba kaşığı şeklinde tüketmeyi öneriyor.

Mide-bağırsak problemleri amacıyla yararlıdır. Bağırsakları yumuşatıcı, kabızlığı giderici özelliği vardır. Kemikleri güçlendirici. Genellikle de menopoz dönemindeki kadınlara yararlıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirici özelliğe sahiptir. Menopozdan kaynaklı rahatsızlıkları hafifletir. Kalp ve damar hastalıklarını önler. Kolesterolü ve şeker civarını dengede tutar. Yüksek tansiyonu düşürücü. Romatizma hastalıklarını önleyici. Sinir sistemini güçlendirici, Hafıza güçlendirici,Konsantrasyon bozukluklarına karşı yararlı, Yaşlılıktan ötürü meydana çıkan ilgi dağınıklığına karşı yararlı, Dışarıdan kullanılarak yaraların daha acele iyileşmesini sağlayıcı, Egzama ve sedef hastalıklarının tedavisinde etkili, Nasırlar amacıyla kompres olarak kullanılabilir, Solunum yolu hastalıklarının tedavisinde olumlu etkisi vardır. Ruhsal rahatsızlıklara karşı iyi gelir, Öksürüğü gidermede etkilidir. Ağızda gargara yapılmaktadır.



Keten Tohumu Ne İçerir?

Omega-3, Omega-6 ve Omega-9 yağ asitleri, Yüksek oranda çözünür ve çözünmez lif, Protein, Lignanlar (kansere karşı maddeler), Vitaminler, Mineraller, Aminoasitler..

Keten Tohumu Nasıl Tüketilir?

Keten tohumunu kaynatarak suyunu içebilirsiniz. Keten tohumunu döverek, öğüterek toz durumuna getirerek su ile içilmelidir. Kavrulmuş olarak tükettiğinizde daha da lezzetli olur. Keten tohumunun çok özel bir tadı ya da kokusu yoktur, ama kavrulduğunda güzel bir tadı olur. Keten tohumunu tohum şeklinde de tüketebilirsiniz. Yemeklerinize, yoğurdunuza, salatalarınıza, pasta, börek gibi unlu mamullere karıştırarak da tüketebilirsiniz.
Her gün 1 ila 1.5 çorba kaşığı keten tohumu tüketmek sıhhatli kalmanız yönünden yeterli olacaktır. Dozajı aşmamak daha yararlıdır.

Keten Hakkında Kısa Bilgi: Keten tohumu uzun vakit kıyafet ve kâğıt üretiminde kullanılmıştır. Keten bitkisi Haziran ile ağustos ayları arasında mavimsi ya da sarı renkli çiçekler açan bir bitkidir. Bu dönemde ipeksi bir görünüme sahiptir. Keten bitkisi 15 ile 60 cm’ye kadar uzayabilir. Keten tohumundan boya sanayinde sarf edilen bezir yağı da elde edilir.



Keten Tohumunun Faydaları Nelerdir?

Keten tohumunun faydaları saymakla bitmiyor. Bu mucizevi bitkinin faydalarından bazıları ise şöyledir:

Bağırsak yumuşatıcı (kabızlık ilacı)dır. Taze keten tohumunun bol su ile tüketilmesi durumunda sindirimi güç olduğundan ötürü yağ ve toksinlerin sindirimini önleyici tesir gösterir ve şeker emilimini engel olarak kan şekerinin dengelenmesini sağlar. İdrar söktürücüdür. Sinir sistemini güçlendirir. Kalp – damar hastalıklarına karşı koruyucudur. Doygunluk sağlar. Yüksek tansiyonu düşürür. Kemik yani destek sistemini güçlendirir.
Öksürük giderici tesire sahiptir. Kolesterol düşürücüdür. Unutkanlığa iyi gelir. Bağırsağı genişletici özelliğinden ötürü boşaltımı basitleştirir ve bunların yanı sıra daha çoğu tesire sahiptir. Keten tohumu çok tüketilmemelidir. 1 tatlı kaşığı keten tohumunda yaklaşık olarak 2 gram yağ bulunmaktadır.

Keten Tohumu Hangi Rahatsızlıklara İyi Gelir?

Keten tohumunu ufak çekirdekler durumunda ve öğüterek tüketebilirsiniz. Keten tohumu artrit, ülser gibi inflamasyon hastalıklarını önleyici bir tesire sahiptir. Bunların yanı sıra bağışıklık sistemini destekleyici maddeler arasında yer alır.

Keten Tohumu Nasıl Kullanılır?

Yetişkinler günlük olarak 1 yemek kaşığı kadar keten tohumu tüketmesi sağlık yönünden faydalıdır. Bunu yemeklere karışım ya da zeytinyağlı yiyeceklere dökerek kullanabilirsiniz. Birey bu sayede A, E ve F vitamini gereksinimlerini karşılamış olur.

Keten Tohumu Yağı Nasıl Kullanılır?

Keten tohumu yağı faydaları cildimize fazladır. Bunun sebebi ise bünyesindeki Omega3, bitkisel besleyici ve bol miktarda ki karotendir. Bu maddeler cildin kırışmasını engellemektedir. Yoğun nem sağlayarak cildin nemini ve esnek olmasını sağlarlar. Sonuç olarak cilt parlaklaşmaya başlar, omega3 yardımıyla cilt iyice beslenir ve dışarıdan istikbal her türlü bölgesel tesire karşı koruyucu bir tesir gösterir. Yağı birazcık yumuşatmak gerekir.
Anlaşılacağı üzere keten tohumu yağı güzellik malzemesi olarak da kullanılabilir.

Keten Tohumu Yağ Yakar mı?

Keten tohumunun yağ yakıcı tesirine istikbal olursak, bunu destekleyecek rastgele bir bilgi bulunmamaktadır. Keten tohumu direk olarak yağ yakımın da tesirli değildir, ama lifli yapısından ötürü bağırsaklar amacıyla faydalıdır. Bunun yanı sıra diyet yapan şahıslar de kabızlığın görülmesi durumunda keten tohumunu menülerine kolaylıkla ek edebilirler.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu