KADIN

Kahvenin Öyle Bir Faydası Var Ki… !

Güne sıcak bir kahveyle başlamaktan güzel ne olabilir?

Kahve zararlı mı diye soranlara inat yapılan araştırmalar aslında kahvenin sağlığa pek çok faydası olduğunu gösteriyor.



Bir sürü büyük araştırmaya göre kahve içenlerin bazı önemli hastalıklara yakalanma riski daha düşük

Kahvenin Faydaları Nelerdir ?

İşte kahvenin sağlığınıza 10 faydası

1) Kahvenin şeker hastalığına etkisi



Şeker hastalığı (Tip II Diyabet) dünya genelinde bir salgın hastalık gibi yayılıyor ve günümüzde tüm dünyada yaklaşık 300 milyon şeker hastası var.

Şeker hastalığı, hücrelerin insuline direnç kazanması veya insulin üretilememesi nedeniyle kan şekerinin sürekli yüksek olması olarak tanımlanabilir.

Gözlemsel araştırmalara göre kahve içenlerin şeker hastalığına yakalanma riski %23-67 arası daha düşük. 400.000 kişinin katıldığı dev bir araştırmada içilen her bir fincan kahvenin şeker hastalığı riskini %7 azalttığı görüldü.

Kahve şeker hastalığına iyi gelir mi? Gördüğünüz gibi evet!



2) Kahve Zayıflatır mı?

Kahvenin zayıflamaya olumlu etkisi var. Kahvenin içindeki kafein metabolizmayı hızlandırıyor ve daha çok kalori yakmanızı sağlıyor. Üstelik kafeinin iştah kesici özelliği de var. Kafeinin şeker hastalığı riskini de azalttığını varsayarsak, kan şekerini düzenleyerek zayıflamaya daha da fazla etkisi olabilir.

3) Kahve, Alzheimer hastalığına yakalanma riskini azaltabilir

Alzheimer hastalığı dünyanın en yaygın nörolojk hastalığı ve bunamanın en önemli nedenlerinden biri.



Sadece Amerika’da, 2012 yılında çoğu 65 yaş üzeri 5,4 milyon insan Alzheimer hastalığına yakalandı.

Günlük olarak kahve içenlerin Alzheimer hastalığına yakalanma riski çok daha düşük. Bazı araştırmalara göre bu oran %65.

4) Kahve, karaciğer kanserinden koruyabilir

Kahvenin, karaciğeri koruduğunu gösteren bir sürü delil var ve buna karaciğer kanseri riskinin önemli oranda azalması da dahil. Aslına bakarsanız kahvenin karaciğere faydası bitmiyor.

9 araştırmanın incelenmesi sonucunda günde 2 fincan kahve içenlerin karaciğer kanseri riskinin %31 azaldığı tespit edildi. Geçmişte herhangi bir karaciğer hastalığı yaşamış kişilerde ise bu oran tam %44’e yükseldi.

5) Kahve, karaciğer sirozundan koruyabilir

Siroz da bir başka ciddi karaciğer hastalığı. Bu hastalıkta karaciğer dokusu hasar görüyor ve karaciğer fonksiyonunu kaybediyor.

Kahve siroza karşı inanılmaz koruyucu olabilir. Bir araştırmada günde 4 fincan kahve içenlerin siroz hastalığına yakalanma riskinin %80 azaldığı görüldü.

6) Kahve ve Parkinson hastalığı

Parkinson hastalığı, Alzheimer’den sonra en yaygın görülen nörolojik hastalık. Batıda insanların %0,3’ünü ve 60 yaş üstündekilerin %1’ini etkiliyor.

Geniş bir incelemede kahve içenlerin Parkinson’a yakalanma riskinin %31 daha az olduğu saptandı. Ama bu etki kafeinsiz kahve içenlerde görülmedi yani Parkinson hastalığı riskini düşüren, kahvenin içinde bulunan kafein.

Parkinson hastalığına kahve iyi gelir mi? Evet!

7) Kahve kalp hastalığı riskini arttırmıyor

Kalp hastalığı batı ülkelerinde en çok ölüme sebep olan hastalık ve genel olarak kalbi besleyen damarların tıkanmasıyla ortaya çıkıyor.

Kahve kalbe zararlı mıdır diye merak eden bir sürü insana kahvenin kalp için zararlı olduğu söylenir ama bu hiçbir zaman ispatlanamadı.

Bazı araştırmalara göre kahvenin kalp hastalığına hiçbir etkisi yok ve bazı araştırmalara göre ufak ama istatistiki açıdan önemli bir oranda kalp hastalığı riskini azaltıyor.

Bunun kahvenin hazırlanma yöntemiyle alakası olabilir. Filtre edilmemiş kahvenin içinde diterpene adı verilen bazı maddeler kolesterol oranını arttırabilir. Kahveyi kağıt filtreyle süzmek tüm diterpenleri temizleyecektir.

8) Kahve felç riskini azaltır

Felç, beynin belli bir bölgesine giden kanın, bir kan pıhtısı veya kanama nedeniyle, durması sonucu oluşur.

Gelişmiş ülkelerde, felç, kalp hastalığından sonra en çok ölüme sebep olan sağlık sorunu.

479,689 kişinin katıldığı araştırmaları ele alan dev bir inceleme kahve tüketiminin felç riskini ufak ama istatistiki açıdan önemli oranda azalttığını ortaya çıkardı.

9) Kahve tüm nedenlerden ölüm oranını azaltıyor

Gözlemsel araştırmalar kahve içenlerin belli bir zaman dilimi içinde ölme ihtimalinin daha düşük olduğunu gösteriyor.

Bu etki özellikle de şeker hastaları üzerinde görülüyor. Kahve içen şeker hastalarının 20 yıllık süre zarfında ölme ihtimali %30 daha düşük.

10) Kahve beyin fonksiyonlarını ve fiziksel performansını arttırır

Kahve birçok biyoaktif maddeyi içerir. Kahvenin içindeki temel madde kafein ve kafein dünyanın en çok tüketilen psikoaktif maddesidir. Kahvenin beyne etkileri de içerdiği bu maddelerden ileri gelir.

Kafein, adenosin isimli nörotransmitterı engeller ve böylece dopamin ve noradrenalin gibi başka nörotransmitterların etkinliğini arttırır.

Birçok araştırma kafeinin beyin fonksiyonları üstündeki etkisini araştırdı ve sonuçlar çok açık: kafein hafızayı, reaksiyon süresini, uyanıklığı ve genel beyin fonksiyonlarını arttırıyor.

Kahvenin spora faydası da kayda değer. Kahvenin sporculara etkisi üzerine yapılan araştırmalar kafeinin sportif performası %11-12 arttırdığını gösteriyor. Kafeinin spora etkisi çok net ve o yüzden tüm pre-workout ürünlerinde kafein bulunuyor

11) Kahve, batı diyetindeki en büyük anti-oksidan kaynağı

Kahve aslında tüm yediklerimiz gıdalar içinde bize en çok anti-oksidan sağlayan kaynak. Sebze ve meyvelerden bile daha çok anti-oksidan sağlıyor.

Anti-oksidanlar, hücreleri serbest radikallerin hasarından koruyor ve böylece yaşlanmayı ve kanseri engelliyor.

Sonuç Olarak

Önemli belirtmem gerekir ki burada bahsettiğim araştırmaların çoğu gözlemsel çalışmalar. Yani bir şeyi ispat edemeyen çalışmalar. Sadece bağlantıyı gösteriyorlar.

Ama bu araştırmalar en azından kahvenin bahsedildiği gibi sağlıksız olmadığını gösteriyor.

Ve tabi ki burada yazdığım her şey ölçülü miktarda içilen kahve için geçerli. Aşırı derecede içerseniz zararlı olabilir.

Ayrıca kahve de çeşitli sorunlara yol açabilir. Kahvenin içinde bulunan kafein bağımlılık yaratabilir ve uyku sorunlarına ya da anksiyeteye neden olabilir. Hamile kadınlar ve yüksek tansiyon hastaları kafeini dikkatli tüketmeli.

Ama kafeinle bir sorununuz yoksa, kahve içmenizde de bir sakınca yok. İçerdiği sağlıklı biyoaktif maddeleri ve pek çok hastalığın riskini azalttığını göz önüne alırsak kahve bir sağlık içeceğidir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu