PÜF NOKTASI

Kabak Çekirdeğinin Faydaları Nelerdir? Ve Besin Değeri Ne Kadardır?

Genellikle muhabbet ederken, film seyrederken yediğimiz ve bir çoğumuzun yalnızca bir çerez olarak gördüğü kabak çekirdeğinin aslında bir çok açıdan oldukça faydalı bir yiyecek olduğunu biliyor musunuz? Kabak çekirdeğinin faydaları nelerdir, besin değeri nasıldır ve kabak çekirdeğinde hangi vitaminler ve mineraller bulunur ve daha bir çok bilgiyi yazının devamında bulabilirsiniz.



Kabak Çekirdeği Diyabet ve Şeker Hastaları İçin Uygun mudur?

Kabak çekirdeği şeker hastalarının yemesi için uygundur. Hem düşük glisemik indeks grubunda yer aldığından insülin salınımı sınırlı olur ve kandaki şeker miktarını fazla arttırmaz hem de yazının devamın bahsedeceğimiz gibi şeker hastaları için tedavi edici özellikleri vardır. Tabi bu özelliklerden faydalanabilmek için kabak çekirdeği alırken taze, tuzsuz ve çiğ olmasına özen gösteriyoruz.

Kabak Çekirdeğinin Besin Değeri ve Kabak Çiçeğinde Hangi Vitaminler ve Mineraller Vardır?

DV (Daily Intake Value) : Bir besin maddesinin günlük ihtiyacımızın ne kadarını karşıladığını gösterir. Örneğin bir yiyeceğin protein değeri DV %5 ise günlük protein ihtiyacımızın yüzde 5’ini karşılıyor demektir.

Kabak çekirdeğinin kabuğunda da çinko bulunur ancak içine göre bu oran çok düşüktür



Kabak çekirdeğinin 100 gramında

541 kalori – DV %27

Lif – DV %16

Protein – DV %49

181 mgr. Omega3 yağ asidi

20703 mgr. Omega6 yağ asidi

bulunur. Bunların yanısıra kabak çekirdeği

Manganez – DV %151

Magnezyum – DV %134

Fosfor – DV %117

Demir – DV %83

Bakır – DV %69

K Vitamini – DV %64

Çinko – DV %50

Potasyum – DV %23 içerir.

Görüldüğü üzere kabak çekirdeği tam bir protein, lif ve mineral deposu. Özellikle çinko açısından en zengin yiyeceklerden birisi. Bunlardan başka A Vitamini, C Vitamini, E Vitamini, B6 Vitamini, Tiamin ve Riboflavin de içermektedir. Mineral yönünden bu kadar zengin olan kabak çekirdeğinin faydalarına göz atalım.

Kabak Çekirdeğinin Faydaları

1. Bitkisel protein deposu. 100 gram kabak çekirdeğinde yaklaşık 25 gram protein bulunur ki bu da günlük protein ihtiyacımızın yarısını karşılar. Son zamanlarda kırmızı etin zararları ile ilgili yayınlar çoğalmaya başladı. Eğer vejetaryenseniz veya kırmızı et tüketmemeniz gerekiyorsa kabak çekirdeği tam size göre. Yağ oranı çok görünebilir ancak içerisindeki yağlar büyük oranda bizim için yararlı olan doymamış yağlardır.

2. Magnezyum ihtiyacımızı karşılar. 100 gram kabak çekirdeği günlük ihtiyacımızdan daha çok magnezyum içerir. Peki magnezyum ne işe yarar? Kas ve sinir sistemini düzenler, kandaki şeker miktarı ve kan basıncını ayarlar, DNA, RNA, kemik ve diş üretiminde kullanılır.

3. Zengin bir potasyum kaynağı. Uzmanlar son zamanlarda hep içerisindeki potasyumdan dolayı muz öneriyorlar. Ancak kabak çekirdeğindeki potasyum miktarı muzu gölgede bırakmaya yetiyor. Potasyum kas kasılmasını, kan basıncını düzenlemeye yarıyor. Bunun yanısıra böbrek taşı oluşumunu ileri yaşlarda kemik kaybını önler.



4. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Bağışıklık sisteminde önemli rol oynayan içerisindeki A, C ve E vitaminlerine ek olarak yüksek miktarda çinko içerir. Susam ile birlikte en iyi bitkisel çinko kaynağıdır. Çinko bağışıklık sisteminde önemli rol oynar. Bu yüzdendir ki soğuk algınlığı ilaçlarının tamamı bağışıklık sisteminin güçlendirmesi amacıyla çinko içerir.

5. Prostat sağlığını koruyucu. Bilim insanları prostat büyümesi için kabak çekirdeği yağı veya kabak çekirdeği tüketilmesini öneriyorlar. Kabak çekirdeğinde bulunan fitoterol bileşiklerinin testesteronun değişim geçirerek bozulmasını önlediğini bunun da prostatın büyümesini engellediğini düşünüyorlar.

6. Depresyona iyi gelir, uyku kalitesini arttırır. Kabak çekirdeği içerisinde bulunan L-tryptophan maddesini vücut melatonin ve seratonin üretmek için kullanır. Yatmadan bir kaç saat önce yenen kabak çekirdeğinin uyku kalitesini arttırdığı, depresyonu azalttığı gözlenmiştir. Kendinizi yorgun ve bitkin hissediyorsanız hemen bir avuç kabak çekirdeği tüketmeye çalışın.

7. Antioksidan yönünden çok çeşitlidir. Klasik antioksidanlar olan A ve C vitaminleirne ek olarak zengin E vitamini formları barındırır. Bunun yanısıra çinko ve manganez de doğal antioksidanlardır. Bu kadar değişik çeşit antioksidanlar bulunması kabak çekirdeğini antioksidan yönünden özel kılıyor. Ayrıca antioksidanların en büyük özelliği kalbi ve damaları kanda meydana gelen oksidasyonun etkilerinden korumasıdır. Bu yüzden kalp ve damar sağlığını da dolaylı olarak koruduğunu söyleyebiliriz.

8. Bitkisel Omega3 kaynağıdır. En zengin bitkisel omega3 kaynaklarından birisidir. Ancak bilmeniz gerekiyor ki hayvansal omega 3 kaynakları insanlar için daha faydalıdır. Eğer vejetaryen değilseniz bitkisel formların yanında hayvansal omega 3 kaynaklarını da tüketmenizi öneririz.



9. Diyabet ve şeker hastalarında kandaki şeker oranını düzenlemeye yardımcıdır. Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar gösteriyor ki kabak çekirdeğinin kendisinin, yağının veya ekstraktının diyabetik hayvanlarda insülin salınımını düzenlemede buna bağlı olarakta kandaki şeker seviyesini azaltmada başarılı olmuştur.

10. Enerji verir. Kabak çekirdeği kalori açısından zengindir. Ancak bu kalorilerin çoğu içerisindeki yararlı yağlardan gelir. 100 gram kabak çekirdeği günlük kalori ihtiyacınızın dörtte birini karşılayacaktır.

11. Lif açısından zengindir. Kabak çekirdeği lif açısından oldukça zengin sayılabilir. Bu sayede hem kilo vermeye yardımcı olacak hem de bağırsaklarınızı çalıştıracaktır.

Kabak Çekirdeğinin Zararları

Bayat kabak çekirdeklerinin toksik özellikleri bulunur ve vücudunuza yarardan çok zarar getirir.Kabak çekirdeğini taze olarak tüketmeye özen gösterin.

Fazla miktarda yenilen kabak çekirdeği ishale neden olabilir. Günlük önerilen miktardan fazla tüketmemeye çalışın.

Fazla miktarda yenilen kabak çekirdeği gaz problemleri yaratabilir.

Aşırı tüketilen kabak çekirdeği kabızlığa neden olabilir.

Evet kabak çekirdeği kesinlikle göründüğünden daha fazlası. Siz de önerilen miktarları aşmamak kaydıyla tükettiğinizde birçok yiyecekten alamadığınız besinleri kabak çekirdeğinden alabilirsiniz.

Günlük Ne Kadar Kabak Çekirdeği Yenilebilir?

Günlük 50 gram civarı kabak çekirdeği tüketmenizi öneriyoruz. Umarız verdiğimiz bilgiler kabak çekirdeğinden aldığınız zevki biraz daha arttırır.

Hepinize sağlıklı günler dileriz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu